Συν-δημιουργώντας αστικές ιστορίες

Το Goethe-Institut Athen διοργάνωσε σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη κόμικς Athens Comics Library και την αρχιτεκτονική ομάδα 4k architects ένα εργαστήριο αρχιτεκτονικής και κόμικς. Σε αυτό δημιουργήθηκαν ιστορίες βασισμένες στον ιστορικό δρόμο της Φωκίωνος Νέγρη, στην Κυψέλη. Το εργαστήριο διήρκεσε δύο ημέρες περιλαμβάνοντας διαλέξεις, ξεναγήσεις και πειραματικές ασκήσεις δημιουργίας κόμικς.

της Νικολέττας Σταθοπούλου

Το εργαστήριο ξεκίνησε με μια εισαγωγή και μια ξενάγηση στη Φωκίωνος Νέγρη, με σκοπό οι συμμετέχοντες να δουν τα κτίρια και τα μνημεία ως μέσα επικοινωνίας. Τη δεύτερη μέρα άρχισε το κύριο μέρος του εργαστηρίου και καταδυθήκαμε στον κόσμο των κόμικς: σε πληροφορίες για το ιστορικό υπόβαθρο και την πορεία πρόσληψής τους. Από τη Λιμνούπολη μέχρι το Γκόθαμ Σίτυ και από τη Νέα Υόρκη του Σπάιντερμαν ως τις φουτουριστικές πόλεις των manga, οι αστικοί χώροι είναι το κατεξοχήν σκηνικό στις ιστορίες των κόμικς. Αυτή την παραδοχή μετέφερε το εργαστήριο στη Φωκίωνος Νέγρη. Στη συνέχεια, δόθηκε ο ορισμός του τι είναι το κόμικ, τι συνιστά μια καλή ιστορία, πώς επινοεί κανείς έναν ήρωα, πώς πλάθει γι’ αυτόν έναν ενδιαφέροντα χαρακτήρα και πώς, τέλος, τον βάζει στο χαρτί. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε για τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο από μια ιδέα, μια φράση ή ένα σκίτσο που οδηγεί σε ένα κόμικ. Για τους ήρωες της κάθε ιστορίας οι συμμετέχοντες έφτιαξαν σκίτσα. Όσον αφορά τη δημιουργία του κόμικ έλαβαν καθοδήγηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη μορφή, βοηθήθηκαν στο σχεδιασμό συγκεκριμένων ηρώων όπως και στο πώς να απεικονίσουν το σκηνικό της πλοκής. Με ελάχιστες γραμμές μπορούμε να δείξουμε πολλά, να δώσουμε κίνηση στους ήρωες των κόμικς και να αποδώσουμε συναισθήματα.

Στο τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες συνέλαβαν και σχεδίασαν μια μικρή ιστορία κόμικς με πρωταγωνιστές την πόλη και τα κτίριά της. Το εργαστήριο αυτό ήταν πολύ σημαντικό και απαραίτητο για όσους αγαπούν και τους αρέσει να σχεδιάζουν κόμικς.

Συντάκτρια

Η Νικολέττα Σταθοπούλου εργάζεται στο τμήμα της Βιβλιοθήκης του Goethe-Institut Athen.

Copyright: Κείμενο: Goethe-Institut, Nikoletta Stathopoulou . Το κείμενο αυτό υπόκειται σε άδεια Creative Commons Namensnennung – Weitergabe unter gleichen Bedingungen 3.0 Deutschland.

Πηγή άρθρου: goethe.de/athen/vivblog

Γλώσσα:

Goethe-Institut_athen Γράφτηκε από: