ΦΩΤΟΜΕΤΡΟ

Δημιουργός: ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΟΣ

GitHub: https://github.com/ellak-monades-aristeias/photometer

Το «Φωτόμετρο» είναι μία φωτιστική μονάδα αστικού χώρου. Παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα να διαμορφώσει το χρώμα της φωτιστικής πηγής σύμφωνα με τις επιθυμίες του, για κάποια δευτερόλεπτα. Τρία (3) βαρίδια παρέχουν τη δυνατότητα ρύθμισης του χρώματος του φωτός. Το κάθε βαρίδιο είναι υπεύθυνο για την ένταση ενός ανεξάρτητου χρωματιστού λαμπτήρα. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής: κόκκινο , πράσινο , μπλε. Η σύνθεση των τριών χρωμάτων της κλίμακας RGB είναι ικανή για τη δημιουργία οποιοδήποτε χρώματος. Η λειτουργία του «Φωτόμετρου» βασίζεται σε αναλογικό ηλεκτρικό κύκλωμα ρύθμισης της έντασης 3 φωτεινών πηγών με τη χρήση απλού ροοστάτη γραφίτη, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής του αντικειμένου και της λειτουργίας του λόγω της έλλειψης ηλεκτρονικών ψηφιακών κυκλωμάτων που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη θερμοκρασία, την υγρασία και τη σκόνη. Το «Φωτόμετρο» δεν διαθέτει ηλεκτρονικό κύκλωμα που το καθιστά ευάλωτο στο χρόνο. Το «Φωτόμετρο» προτείνεται να χρησιμοποιηθεί ως υπαίθριο φωτιστικό χώρων εκτόνωσης και δράσης, δηλαδή σε πλατείες, αναδεικνύοντας την πρόθεση του για ψυχαγωγία –παιχνίδι και εκμάθηση της λειτουργίας του χρώματος του φωτός.

Κατασκευαστικά και Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Το «Φωτόμετρο» αποτελείτε από τρία κυλινδρικά μέρη ίσης διαμέτρου, τη βάση ύψους 70 εκατοστών, τον κορμό ύψους 160 εκατοστών που φέρει και το βασικό «χειριστήριο» και τη στέψη ύψους 70 εκατοστών στην οποία ενσωματώνεται και η φωτιστική πηγή. Ο στύλος έχει διάμετρο 20 εκατοστά, η τελική διατομή θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες της κατασκευής.

Το υλικό του στύλου προτείνεται να είναι από γαλβανισμένη λαμαρίνα, δίχως βαφή. Αυτό βοηθάει στην αποκατάσταση των δολιοφθορών όπως από γκράφιτι. Ο καθαρισμός καθαρών υλικών –που δεν έχουν χρωματιστεί- μπορεί να γίνουν εύκολα και φθηνά με τη χρήση αμμοβολής με σόδα. Το φύσημα σόδας με υψηλή πίεση αποβάλλει πολύ γρήγορα τις πρόσθετες χρωστικές ουσίες που έχουν επικολληθεί στην επιφάνεια δίχως να καταστρέφει την επιφάνεια. Η βάση του στύλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενσωμάτωση μπαταρίας εάν συνδεθεί το φωτιστικό με κάποια πηγή οικολογικής εναλλακτικής τροφοδοσίας ρεύματος, όπως ηλιακές κυψέλες. Πάνω από τη βάση εμφανίζονται 3 χρωματιστές ζώνες συνολικού ύψους 15 εκατοστών. Κάθε ζώνη έχει ύψος 5 εκατοστά, είναι από καμπύλο γυαλί πάχους 3 χιλιοστών, γαλακτούχο χρώματος (αμμοβολή). Οπίσθιος φωτισμός χρωματίζει το κάθε γυαλί ξεχωριστά, κόκκινο το κάτω, πράσινο το μεσαίο και μπλε το πάνω. Από αυτό το σημείο γίνεται και το άνοιγμα του στύλου που επιτρέπει τη πρόσβαση στο χειριστήριο. Εσωτερικά του γυαλιού υπάρχει πλαστικό κουτί που φέρει μέρος του ηλεκτρικού κυκλώματος. Τα βαρίδια είναι ανοξείδωτο ατσάλι κυλινδρικής διατομής, με διάμετρο 4 εκατοστών και ύψος 6 εκατοστών. Τα βαρίδια ΔΕΝ είναι χρωματισμένα. Η κίνηση τους είναι κατακόρυφη σε μία «ράγα» μήκους 70 εκατοστών η οποία φέρει οπίσθιο φωτισμό LED ανάλογο με το χρώμα που επηρεάζουν. Η τελική τους θέση είναι η πάνω.

Γλώσσα:

Johnnyxidias Γράφτηκε από: