Η καμπάνια Create Refresh είναι μια δράση που υπογραμμίζει τις ανησυχίες των δημιουργών σχετικά με τις προτεινόμενες από την ΕΕ αλλαγές στον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων. Οι οργανώσεις που την υποστηρίζουν περιλαμβάνουν το Creative Commons, την Kennisland, το La Quadrature du Net και άλλα. Το Create Refresh “καλεί όλους τους δημιουργούς να συμμετάσχουν σε ένα κίνημα για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δημιουργίας τους. Ο απώτερος στόχος είναι να εμπνεύσει μια νέα λύση για ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα που να προστατεύει όλους τους δημιουργούς και τη σταδιοδρομία τους. ”
Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στο άρθρο 13 της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα πνευματικά δικαιώματα, το οποίο θα απαιτεί ότι όλες οι online υπηρεσίες που επιτρέπουν ανέβασμα αρχείων που δημιουργούνται από χρήστες, να εγκαθιστούν φίλτρα που μπορούν να ανιχνεύσουν και να λογοκρίνουν υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, Η διάταξη θα ισχύει για ιστότοπους όπως το Facebook, το YouTube, το Instagram, το Flickr, ακόμη και μη εμπορικούς ιστότοπους όπως η Wikipedia.
Μια τέτοια προβληματική απαίτηση μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται από την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, όπως η διάταξη της οδηγίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο που απαγορεύει υποχρεώσεις γενικής παρακολούθησης στις πλατφόρμες διαδικτύου. Επιπρόσθετα, ο μηχανισμός φιλτραρίσματος περιεχομένου είναι πιθανόν να μην μπορεί να λάβει υπόψη άλλα δικαιώματα χρήστη, όπως είναι οι τρέχοντες περιορισμοί και οι εξαιρέσεις από τα πνευματικά δικαιώματα. Η πρόταση δεν καταρτίζει κανόνες που να προστατεύουν την ικανότητα των πολιτών της ΕΕ να χρησιμοποιούν έργα με προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας με μετασχηματιστικούς τρόπους – όπως τα βίντεο remixes. Ή, όπως λέει το OpenMedia, “τα αυτοματοποιημένα συστήματα είναι ανίκανα να εκπονούν περίπλοκες κρίσεις και αναπόφευκτα θα κάνουν λάθος στην λογοκρισία της δημιουργικότητας και του λόγου που είναι απολύτως νόμιμα“.
Τους επόμενους μήνες, οι υπόλοιπες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αρμόδιες για τη μεταρρύθμιση θα ψηφίσουν για πιθανές τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο της Επιτροπής. Αυτό περιλαμβάνει την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) και την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI). Επιπλέον, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ουσιαστικά, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, υπό την ηγεσία της εσθονικής Προεδρίας – θα έχει και αυτό λόγο στις προτεινόμενες αλλαγές.
Το βασικό αίτημα του Create Refresh μαζί με δεκάδες άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που ζητούν ένα πνευματικά δικαιώματα που να προστατεύουν τόσο τους χρήστες όσο και το δημόσιο συμφέρον στο ψηφιακό περιβάλλον, είνα : το άρθρο 13 θα πρέπει να αφαιρεθεί από την πρόταση.
Οι δημιουργοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην εκστρατεία μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μια μικρή επιχορήγηση για την ανάπτυξη βίντεο, έργων τέχνης ή άλλων δημιουργικών έργων που σχετίζονται με το άρθρο 13 και την ελευθερία έκφρασης.
Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Create Refresh στο Twitter, στο Facebook ή στο Instagram.
Πηγή άρθρου:https://creativecommons.org
Σχετικά άρθρα:
Ανοιχτή επιστολή Ευρωπαίων ακαδημαϊκών ενάντια στο άρθρο 13 για το φιλτράρισμα περιεχομένου
Το μέλλον του ανοιχτού κώδικα είναι σε κίνδυνο! Υπογράψτε στην καμπάνια του Save Code Share!
Η Επιτροπή Πολιτισμού CULT ψήφισε όχι στο φιλτράρισμα περιεχομένου
Η μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων απειλεί τις Ευρωπαϊκές Startups
Η Επιτροπή Πολιτισμού CULT ψήφισε όχι στο φιλτράρισμα περιεχομένου
Υπερασπίζοντας την καθημερινή πολιτιστική δημιουργία στον 21ο αιώνα: Η επανάχρηση δεν είναι κλοπή
10 καθημερινά πράγματα στο διαδίκτυο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταστήσει παράνομα