Το λογισμικό CAD (Computer Aided Design) είναι ένα πεδίο που ακόμα οι εφαρμογές κλειστού κώδικα κυριαρχούν στις προτιμήσεις και στις συνήθειες των χρηστών. Για να μην περιορίζεστε από εμπορικές εφαρμογές και κλειστά πρότυπα, υπάρχει και ένας άλλος τρόπος για τα σχέδια σας: o open source τρόπος. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 3 δημοφιλείς open source εφαρμογές CAD , που αναδεικνύουν την ποικιλία επιλογών και καινοτομιών που υπάρχει στον κόσμο του ανοιχτού λογισμικού.
Ήδη, υπάρχει μια σειρά σχεδιαστικών λογισμικών ανοικτού κώδικα με υψηλή συμβατότητα στα αρχεία .dwg , και με ένα περιβάλλον οικείο στους χρήστες του AutoCAD. Αλλά αν ψάχνετε για μια άμεση αντικατάσταση του υφισταμένου εμπορικού CAD σας, που θα παρέχει πανομοιότυπες λειτουργίες και ροή εργασίας χωρίς να κάνετε αλλαγές στις διαδικασίες που χρησιμοποιείτε και τις συνήθειες σας, δεν θα ενθουσιαστείτε ιδιαίτερα. Και ο λόγος δεν έχει τίποτα να κάνει με την ποιότητα ή τις λειτουργίες των εφαρμογών ελεύθερου λογισμικού, αλλά γιατί χρειάζεται κάποιος χρόνος εκμάθησης για τέτοιες μεταβάσεις σε τέτοια πολύπλοκα προγράμματα.
Το ερώτημα για να αποφασίσετε αν η αντικατάσταση του λογισμικού, είτε ανοιχτού ή κλειστού, είναι μια καλή επιλογή είναι να αξιολογήσετε τις ανάγκες σας. Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική από την ανακάλυψη ότι κάποιος που επιμένει ότι «χρειάζεται» το Photoshop, απλά το χρησιμοποιεί για να αντλήσει μερικά γεωμετρικά σχήματα και να αφαιρέσει τα κόκκινα μάτια από τις φωτογραφίες. Στην ουσία αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι ένα εργαλείο επεξεργασίας γραφικών που μπορεί να αντικαταστήσει αυτές τις συγκεκριμένες λειτουργίες χωρίς να έχει εκατοντάδες άλλα χαρακτηριστικά που τα πληρώνει για να κάθονται αχρησιμοποίητα.
Αν οι ανάγκες σας είναι λίγο πιο συγκεκριμένες, και αυτό που χρειάζεστε είναι πραγματικά ένα ειδικό πρόγραμμα CAD, εδώ είναι μερικές δημοφιλείς επιλογές ανοικτού πηγαίου κώδικα για να δοκιμάσετε:
BRL-CAD
Το BRL-CAD είναι ένα εργαλείο CAD cross-platform, που χρονολογείται από το 1979, και διανέμεται με άδεια ανοικτού κώδικα από το 2004. Μάλιστα, το BRL-CAD έχει πιστωθεί με το παλαιότερο αποθετήριο πηγαίου κώδικα μιας εφαρμογής σε στάδιο ανάπτυξης.
Αρχικά αναπτύχθηκε από τον Mike Muuss στο Army Research Laboratory του Αμερικάνικου Στρατού, και έχει χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες από τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών για τα οπλικά συστήματα μοντελοποίησης, αλλά φυσικά και για εργασίες βιομηχανικού σχεδιασμού, από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και σε εφαρμογές υγείας. Το BRL-CAD αποτελείται από περισσότερα από 400 διαφορετικά συστατικά εργαλεία και εφαρμογές και έχει εξαπλωθεί σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο γραμμές κώδικα.
Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του BRL-CAD.
FreeCAD
Το FreeCAD είναι ένα παραμετρικό πρόγραμμα CAD ανοικτού κώδικα με κύριο στόχο την μηχανολογική ανάπτυξη και το βιομηχανικό σχέδιο, αλλά λόγω του αρθρωτού σχεδιασμού είναι αρκετά παραμετροποιήσιμο ώστε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εφαρμογές. Το FreeCAD είναι γραμμένο σε Python, και αν γνωρίζετε Python μπορείτε να το επεκτείνετε και να αυτοματοποιήσετε αρκετές από τις καθημερινές εργασίες σας.
Το FreeCAD μπορεί να εισάγει και να εξάγει από μια ποικιλία από κοινές μορφές αρχείων για 3D αντικείμενα και η αρθρωτή αρχιτεκτονική του καθιστά εύκολο να επεκταθεί η βασική λειτουργικότητα με διάφορα plug-ins. Το πρόγραμμα έχει πολλές ενσωματωμένες επιλογές στο γραφικό περιβάλλον του, όπως sketcher και renderer μέχρι και μια ικανότητα προσομοίωσης ρομπότ. Το FreeCAD αναπτύσσεται ενεργά και ο πηγαίος του κώδικας που φιλοξενείται στο GitHub, και διατίθεται ως λογισμικό ανοικτού κώδικα κάτω από την άδεια LGPL .
Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του FreeCAD
LibreCAD
To LibreCAD είναι ένα πρόγραμμα CAD που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε όλα τα λειτουργικά συστήματα. Είναι ένα fork του QCad και του LibreCAD και έχει ένα γραφικό που θα φανεί γνωστό για τους χρήστες του AutoCAD. Το LibreCAD από προεπιλογή χρησιμοποιεί τη μορφή αρχείων AutoCAD DXF για την εισαγωγή και την αποθήκευση και προορίζεται περισσότερο για σχέδια 2D.
Το LibreCAD είναι υπό την άδεια GPL και μπορείτε να βρείτε τον πλήρη πηγαίο κώδικα του στο GitHub.
Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του LibreCAD
Πηγή άρθρου: https://opensource.com/