Η Adobe ανακοίνωσε το τέλος του Flash

ανακοίνωσή της την Τρίτη, η Adobe δήλωσε ότι θα σταματήσει την ενημέρωση και τη διανομή του Flash στα τέλη του 2020. Αυτό σηματοδοτεί και το τέλος ενός από τα τελευταία κλειστά πρότυπα στον παγκόσμιο ιστό.  Η είδηση για το τέλος του flash, δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους περισσότερους, καθώς  ήδη το HTML5 και άλλα ανοιχτά πρότυπα όπως το WebGL και το WebAssembly είχαν κερδίσει ένα μεγάλο μέρος του διαδικτύου.

Διάφορα προγράμματα περιήγησης ιστού, συμπεριλαμβανομένων των Chrome, Firefox, Edge, Safari, είχαν σταματήσει να εκτελούν αυτόματα περιεχόμενο σχεδιασμένο με Flash, (αλλά  εξακολουθούν να το υποστηρίζουν). Η Google μάλιστα διαπίστωσε,  ότι σήμερα μόνο 17% των χρηστών επισκέπτονται ιστότοπους με βάση το Flash. Ο αριθμός αυτός ήταν στο 80% περίπου πριν από τρία χρόνια.


To Flash με σημαντικές  αδυναμίες ασφαλείας, προκαλούσε σημαντικά προβλήματα στα προγράμματα περιήγησης και αποτελούσε ένα από τους κύριους ένοχους για την την κακή διάρκεια ζωής της μπαταρίας των διάφορων συσκευών. Αντίθετα το HTML5 είναι ταχύτερο, ασφαλέστερο και πιο αποδοτικό σε σύγκριση με το FΙash, λειτουργεί το ίδιο καλά τόσο σε desktop όσο και σε mobile πλατφόρμες. Επιπλέον  προσφέρει σημαντικότερη εξοικονόμηση ενέργειας χάρη στις μικρότερες απαιτήσεις ισχύος, πράγμα που σημαίνει ότι οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας των συσκευών.

Η Adobe θα υποστηρίξει το Flash μέχρι το 2020, και  παροτρύνει τους προγραμματιστές να στραφούν σε ανοικτά πρότυπα ιστού το συντομότερο δυνατό. Αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία μετάβασης από FΙash video σε HTML5 video υπάρχουν στον οδηγό του Mozilla εδώ.

Πηγή άρθρου: https://www.wired.com

 

Γλώσσα:

Pkst Γράφτηκε από: