Bodhi Linux Media: Μια διανομή Linux για digital artists

Για τους σπουδαστές  ψηφιακής τέχνης, τους επαγγελματίες και τους εκπαιδευτικούς το Linux είναι ένα απαραίτητο εργαλείο. Έτσι, δημιουργήθηκε μια νέα διανομή linux, η οποία προέρχεται από το Bodhi Linux, μια ελαφριά διανομή που βασίζεται στο Ubuntu και περιλαμβάνει μόνο ένα πρόγραμμα περιήγησης, έναν εξομοιωτή τερματικών και μερικά άλλα εργαλεία συστήματος.

Το Bodhi Linux βασίζεται στην ιδέα ότι ο χρήστης θα πρέπει να αποφασίσει ποιο λογισμικό θα πρέπει να εγκατασταθεί και πώς θα πρέπει να φαίνεται το περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας, μιαδουλειά που το Moksha desktop (ένα fork του Enlightenment 17 desktop) χειρίζεται πολύ καλά. Για τη νέα αυτή διανομή, που ονομάζεται Bodhi Linux Media, έχει προσαρμοστεί το περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι το λειτουργικό σύστημα είναι γρήγορο και λιτό (χωρίς διάφορα πράγματα να εκτελούνται στο παρασκήνιο) και προτείνοντας την ακόλουθη λίστα λογισμικού ανοιχτού κώδικα για εμπλεκόμενους καλλιτέχνες σε πολλές διαφορετικές πρακτικές ψηφιακής τέχνης (π.χ. μουσική, βίντεο, γραφικά, διαδραστική τέχνη, κωδικοποίηση κλπ.).

Εναλλακτικές λύσεις του Adobe

Επιλέχθηκαν οι ακόλουθες εναλλακτικές του Adobe που βασίζονται σε δύο απαιτήσεις: λειτουργίες επαγγελματικής ποιότητας και συμβατότητα μεταξύ πλατφορμών, για να διευκολύνουν τη ροή εργασίας σε διάφορα επαγγελματικά στούντιο.

GIMP: στη θέση του Photoshop
Inkscape: στη θέση του Illustrator
Natron: στη θέση του After Effects
Scribus: στη θέση του InDesign
Synfig Studio: στη θέση του Animate CC

Ardour

Το Ardour είναι ένας επαγγελματικός σταθμός ψηφιακού ήχου που, σε αντίθεση με πολλούς από τις ανταγωνιστικές εφαρμογές κλειστού κώδικα είναι cross-platform. Υποστηρίζει plug-ins LV2 και VST (αν πραγματικά δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς αυτα). Το Ardour υποστηρίζει τόσο MIDI και αρχεία ήχου και υποστηρίζει βύσμα ήχου JACK, το οποίο είναι καλύτερο από οποιαδήποτε αδειοδοτούμενα ή κλειστού κώδικα εργαλείo ήχου. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με την Rewire, το Ardour δεν σας περιορίζει σε 64 κανάλια επικοινωνίας μεταξύ λογισμικού.

Arduino IDE

Οι μικροελεγκτές του Arduino είναι πολύ δημοφιλείς στον ακαδημαϊκό χώρο και χρησιμοποιούνται ευρέως σε διαδραστικές, κινητικές και ρομποτικές εγκαταστάσεις τέχνης. Όλοι οι μικροελεγκτές Arduino μπορούν να κωδικοποιηθούν μέσω του cross-platform Arduino IDE που συνοδεύεται από παραδείγματα κώδικα, σειριακή οθόνη, γραμματική υπογράμμιση και πολλά άλλα.

Atom

Το Atom είναι ένας επεξεργαστής κειμένου μεταξύ των πλατφορμών και πολλά άλλα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενσωματωμένο περιβάλλον ανάπτυξης (IDE) με πρόβλεψη κειμένου, επισημάνσεις γραμματικής και πολλά άλλα, και ως συντάκτης ηλεκτρονικής συνεργασίας. Υποστηρίζει το Git και έρχεται με πολλά πακέτα που μπορείτε να κατεβάσετε, τα οποία προσθέτουν περισσότερα χαρακτηριστικά. Είτε είστε προγραμματιστής, είτε όχι, το Atom είναι ένα καλό εργαλείο για επεξεργασία κειμένου.

Audacity

Εάν χρειάζεται να κάνετε γρήγορη εργασία σε δείγματα ήχου, το Audacity είναι το εργαλείο που χρειάζεστε. Μπορείτε να μετατρέψετε, να χειριστείτε και να αναλύσετε αρχεία ήχου (ακόμα και πολλαπλά αρχεία, αν θέλετε) με ένα εύκολο στη χρήση αλλά τεχνικά λεπτομερές και ισχυρό λογισμικό. Είναι επεκτάσιμη με πολλά επαγγελματικά plugins.

Blender

Το Blender είναι το πιο γνωστό λογισμικό ανοιχτού κώδικα για 3D απεικόνιση και απόδοση και είναι μια εξαιρετική, επαγγελματική εναλλακτική λύση σε λογισμικό κλειστής πηγής, όπως το 3D Max και το Maya. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το Blender είναι επίσης ένας εντυπωσιακός επεξεργαστής βίντεο που είναι συγκρίσιμος με τον Adobe Premiere.

FireFox

Ο Firefox είναι ένα φανταστικό πρόγραμμα περιήγησης με πολλές επιλογές επεκτάσεων. Το DuckDuckGo είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης.

Krita

Το Krita είναι ένα φοβερό εργαλείο ζωγραφικής για καλλιτέχνες ιδεών, εικονογράφους, καλλιτέχνες ματ και υφή και τον κλάδο των οπτικών εφέ.

LibreOffice

Το LibreOffice είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο για την προβολή εγγράφων, γραφή και το μοντάζ, διαφάνειες, πίνακες, και πολλά άλλα.

MuseScore

Το MuseScore είναι λογισμικό μουσικής σημειογραφίας. Υποστηρίζει MusicXML, MIDI και πολλά SoundFonts , και μπορεί να κάνει τα πάντα για εσάς

Open Broadcaster Software

Το λογισμικό Open Broadcaster είναι ιδανικό για streaming και screencasting.

Processing

Η Processing είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που βασίζεται στην Java κυρίως για εικαστικούς καλλιτέχνες (αλλά μπορείτε επίσης να την χρησιμοποιήσετε και για ήχο). Λόγω της απλής γραμματικής της, είναι το εργαλείο επιλογής για πολλούς εκπαιδευτές που διδάσκουν τέχνη μέσω κώδικα. Ωστόσο, η απλή γραμματική της δεν περιορίζει τους χρήστες σε απλά αποτελέσματα. Για να δείτε μερικά από τα έργα που δημιουργήθηκαν με την Επεξεργασία, ρίξτε μια ματιά στη σελίδα της έκθεσης.

Pure Data

Το Pure Data (Pd) είναι μία από τις παλαιότερες και πιο διαδεδομένες γλώσσες οπτικής προγραμματισμού για έργα πολυμέσων. Το Bodhi Linux Media περιλαμβάνει το Pd Vanilla, το οποίο είναι η βασική έκδοση και η πιο υποστηριζόμενη. Μπορείτε να προσθέσετε πληθώρα εξωτερικών βιβλιοθηκών σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου του Graphics Environment for Multimedia (GEM), το οποίο επιτρέπει τον χειρισμό εικόνων, βίντεο και τρισδιάστατων γραφικών.

SuperCollider

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, το live coding, μέσω του οποίου οι καλλιτέχνες προβάλλουν ή μοιράζονται την οθόνη του υπολογιστή τους σε κοινό και κωδικοποιούν τα οπτικοακουστικά ψηφιακά μέσα ενημέρωσης-ζωντανά, έχει προσελκύσει όλο και περισσότερη προσοχή. Από τις πολλές εφαρμογές ανοιχτού κώδικα που υποστηρίζουν την ζωντανή κωδικοποίηση, επιλέχθηκε το SuperCollider για τη διανομή  επειδή είναι ένα από τα παλαιότερα κομμάτια του λογισμικού που επιτρέπει ζωντανή κωδικοποίηση (δηλαδή εκτέλεση ζωντανών γραμμών κώδικα χωρίς διακοπή του τρέχοντος ήχου).

VLC

Το VLC είναι ένα αγαπημένο πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων πολλών χρηστών υπολογιστών ανοιχτού κώδικα και παραδοσιακών υπολογιστών.

Εγκαθιστώντας το Bodhi Linux Media

Το Bodhi Linux Media μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε USB τουλάχιστον 3GB (το ISO είναι 2.43GB). Είναι πολύ εύκολο να εγκαταστήσετε:

Κατεβάστε το εικονικό αρχείο από το αποθετήριο GitLab της διανομής.
Κατεβάστε και εγκαταστήστε το Etcher.
Ακολουθήστε τη διαδικασία τριών βημάτων του Etcher για να εγκαταστήσετε το ISO στη συσκευή USB.
Εκκινήστε τον υπολογιστή σας από το USB.

Στη γραμμή εντολών σύνδεσης, εισαγάγετε τα διαπιστευτήρια:

χρήστης (user): digitalart
κωδικός (password): digitalart

Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε τη λίστα των εφαρμογών, μεταφορτώνοντας το βασικό Bodhi Linux και εγκαθιστώντας επιλεγμένο λογισμικό από την παραπάνω λίστα χρησιμοποιώντας τις γραμμές εντολών που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του Bodhi Linux Media.

 

Πηγή άρθρου: https://opensource.com/

Γλώσσα:

grats Γράφτηκε από: