Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά, ο Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής STEAM του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) Δρ.Δρ. Κωνσταντίνος Καλοβρέκτης, και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Δρ. Δημήτριος Κυριστόπουλος, σας προσκαλούν στην εκδήλωση/έναρξη των εργασιών του Εργαστηρίου Ανοικτών Τεχνολογιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος (www.openlab-ste.gr) στις 30/06/2023 ημέρα Παρασκευή και ώρα 18.00 που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Διοικητηρίου Βοιωτίας, Φίλωνος 35-39 στη Λιβαδειά.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί ο σκοπός και οι στόχοι του OpenLab Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καθώς και η γνωριμία των εγκαταστάσεων του στο κοινό.
Πρόγραμμα εκδήλωσης
- Χαιρετισμός από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά
- Χαιρετισμός του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Δρ. Δημήτριος Κυριστόπουλος
- OpenLab- Εργαστήριο Ανοικτών Τεχνολογιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, .Δρ. Κωνσταντίνος Καλοβρέκτης
- OpenLab και STEM, Δρ. Σαράντος Ψυχάρης, Καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ
- Openlab και Προγράμματα Erasmus+ , Βασίλειος Σακκάς, Msc
- Openlab και Ανοιχτό Λογισμικό (Open Software), Γεώργιος Παπακώστας, Msc
Τι είναι τα Open Labs
Τα Open Labs, είναι ένας τύπος fabrication lab (fablab) ή Maker Space και αποτελούν την πρόταση της ΕΕΛΛΑΚ για να οργανωθεί και να αναπτυχθεί σε συνεργασία με Περιφέρειες, Δήμους και τα Ιδρύματα μετόχους της ΕΕΛΛΑΚ ένας πρότυπος διαθεματικός χώρος που θα απευθύνεται σε όλους όπως, κοινότητες εθελοντών, εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και σε φορείς που ασχολούνται με ανοιχτές τεχνολογίες και πρακτικές.
Ο χώρος αυτός θα δίνει τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, να συνεργαστούν για μια κοινή εμπειρία μάθησης και να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες, στελέχη από όλους τους τοπικούς φορείς, οι οποίες είναι απαραίτητες για όλους τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Θα είναι ανοιχτά σχεδιασμένος ώστε να μπορεί να υιοθετηθεί από όσες κοινότητες ή ομάδες το επιθυμούν.
Τα Open Labs δίνουν στην πράξη τη δυνατότητα σε όλους να εξοικειωθούν με τις ανοιχτές τεχνολογίες όπως με:
- Τρισδιάστατους εκτυπωτές (3D printers)
- Τρισδιάστατους σαρωτές (3D scanners)
- Laser cutters
- Augmented reality και virtual reality εφαρμογές
- ανοιχτές πλατφόρμες προγραμματιζόμενου εξοπλισμού,
- εργαλεία ρομποτικής
- εργαλεία γρήγορης προτυποποιησης τύπου Arduino ή raspberry Pi, καθώς και της ανάπτυξης, μέσω αυτών, συστημάτων και συσκευών οι οποίες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το φυσικό περιβάλλον και να παρέχουν τα δεδομένα τους πίσω στους χρήστες μέσα από την χρήση sensors
- Το εκπαιδευτικό υλικό θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης https://elearn.ellak.gr
Διαβάστε περισσότερα εδώ