Γνωρίστε το Synfig Studio, μια ανοικτού κώδικα εφαρμογή για παραγωγή 2D animation με επαγγελματικές προδιαγραφές, χωρίς να χρειάζεται να φτιάχνετε καρέ καρέ τα πάντα!
Ένα από τα πιο χρήσιμα πλεονεκτήματα του ελεύθερου λογισμικού είναι η αναζωογόνηση εγχειρημάτων που έχουν εγκαταλειφθεί. Τα περισσότερα κλειστού κώδικα προγράμματα αργοσβήνουν και τελικά εξαφανίζονται όταν οι προγραμματιστές τους δεν μπορούν πλέον να τα αναβαθμίσουν, αλλά η απελευθέρωση του κώδικα μπορεί να δώσει σε μια εφαρμογή μια ακόμα ευκαιρία.
Αυτό ακριβώς συνέβει με το Synfig Studio, μια σουίτα animation διανυσματικών γραφικών. Λόγω οικονομικών δυσκολιών, ο προγραμματιστής του Robert Quattlebaum δεν μπορούσε να συνεχίσει την ανάπτυξη του, αλλά απελευθερώνοντας τον κώδικα του κατάφερε να το ζωντανέψει. Μάλιστα τον περασμένο Μάιο, το Ίδρυμα του Mark Shuttleworth έδωσε υποτροφία σε έναν προγραμματιστή για να δουλέψει full time στην ανάπτυξη του προγράμματος.
Το Synfig σχεδιάστηκε για την παραγωγή animation επιπέδου… κανονικής ταινίας. To βασικό ατού της εφαρμογής είναι ότι δημιουργεί ομαλές “μεταβάσεις” ανάμεσα στα βασικά καρέ, με αποτέλεσμα δεν χρειάζεται ο καλλιτέχνης να σχεδιάζει κάθε ένα καρέ του animation.
Ο Quattlebaum είχε επηρεαστεί πολύ από την παραγωγή anime, αλλά το Synfig είναι εξίσου ικανό για παραδοσιακά κινούμενα σχέδια. Στη σελίδα Gallery της εφαρμογής μπορείτε να βρείτε μερικά εντυπωσιακά δείγματα της δουλειάς που μπορεί να προκύψει από το Synfig, όπως το παρακάτω:
Παλιότερα υπήρχε και το Morevna Project, μια προσπάθεια να φτιαχτεί μια full ταινία animation με το Synfig Studio και άλλα open source προγράμματα. Μπορείτε να δείτε ένα demo βίντεο εδώ.
Το περιβάλλον του Synfig
Το Synfig αποτελείται από δύο μέρη: το πρόγραμμα γραμμής εντολών Synfig για την επεξεργασία των δικών του XML αρχείων χωρίς γραφικό περιβάλλον, και το Synfig Studio, που παρέχει ένα γραφικό κέλυφος για το πρώτο. Στην ιστοσελίδα του θα βρείτε έτοιμα πακέτα RPM και DEB αλλά για όσους θέλουν υπάρχει και το παραδοσιακό tarball με κώδικα για μεταγλώττιση. Αν επιλέξετε το compile με το χέρι, θα χρειαστείτε την libXML++ και την libsigc++ μαζί με τις βιβλιοθήκες GUI του Studio (glimm, gtkmm κτλ). Τα tarballs δεν περιέχουν τεκμηρίωση εγκατάστασης, αλλά αρκεί να δώσετε configure, make, su -c ‘make install’ για να τα εγκαταστήσετε. Μετά τρέχετε το πρόγραμμα με την εντολή synfigstudio.
Από την αρχή, το γραφικό περιβάλλον του Synfig θα σας θυμίσει Gimp, με το μικρό παράθυρο εργαλείων και ένα αριθμό από floating υπο-παράθυρα. Αυτή η προσέγγιση δεν αρέσει πλέον σε πολλούς και δυστυχώς το Synfig δεν έχει τη λειτουργία “ενός παραθύρου” του Gimp 2.0. Έτσι για να εκμεταλλευθείτε το γραφικό περιβάλλον του και να αποφύγετε τα αλληλοεπικαλυπτόμενα παράθυρα, θα χρειαστείτε μεγάλη ανάλυση οθόνης.
Η εργαλειοθήκη Navigator, που εξορισμού βρίσκεται στα δεξιά της οθόνης, παρέχει γρήγορη πρόσβαση στα διαφορετικά σχήματα του animation (που ονομάζετε εσείς), μαζί με μια παλέτα χρωμάτων και μια λίστα των προηγούμενων ενεργειών για undo/redo πολλών βημάτων.
Δύο χαρακτηριστικά στοιχεία του Synfig είναι η ανεξαρτησία από την ανάλυση με χρήση διανυσματικών γραφικών, που επιτρέπει την σχεδίαση καρέ ίδιας ποιότητας σε κάθε μέγεθος, και η ανεξαρτησία από την χρονική ανάλυση, που ομαλοποιεί τις μεταβάσεις μεταξύ των καρέ ανεξάρτητα ρυθμού ανανέωσης.
Σχεδιάζοντας με το Synfig
Όπως πολλά σχεδιαστικά προγράμματα, το Synfig χρησιμοποιεί στρώματα (layers). Μάλιστα οτιδήποτε φτιάχνετε είναι ένα στρώμα, όπως συμβαίνει στο Inkscape. Από την εργαλειοθήκη κατασκευάζετε πολυγωνικά σχήματα, κύκλους και καμπύλες Bezier, και μπορείτε να σχεδιάζετε με το χέρι ενώ το Synfig δημιουργεί αυτόματα σημεία για να επεξεργαστείτε αργότερα το σχήμα πιο εύκολα. Ο χρωματισμός γίνεται με τα συνήθη εργαλεία γεμίσματος και gradients, ενώ υπάρχουν αρκετά φίλτρα, όπως motion blur και bevel, μαζί με παραμορφώσεις όπως “τέντωμα” και μεγέθυνση.
Όταν δημιουργείτε ένα νέο animation, μπορείτε να καθορίσετε την διάρκειά του σε δευτερόλεπτα, το ρυθμό των καρέ και να δείτε στο preview mode προεπισκοπήσεις των αποτελεσμάτων. Το πόσο γρήγορο είναι το preview mode εξαρτάται από τον επεξεργαστή σας και την κάρτα γραφικών. για πολύπλοκα animations θα πρέπει να έχετε έναν καλό επεξεργαστή. Κατά την επεξεργασία μπορείτε να πάτε σε μεμονωμένα καρέ μέσω της χρονικής κλίμακας στο κάτω μέρος του παραθύρου.
Όταν ολοκληρώσετε τη δουλειά σας, μπορείτε να κάνετε render είτε μεμονωμένα καρέ είτε ολόκληρο το animation σαν σειρά από BMP, JPEG, GIF, PNG, κ.α. Εναλλακτικά, μπορείτε να παράγετε ένα MPEG μέσω της βιβλιοθήκης ffmpeg.
Τεκμηρίωση
Για να μάθετε το Synfig, θα σας χρειαστεί η τεκμηρίωση του (διαθέσιμη στο Wiki) που περιλαμβάνει manual που εξηγεί το βασικό περιβάλλον του προγράμματος και πως να ξεκινήσετε με αυτό. Παράλληλα, υπάρχουν tutorials για να πειραματιστείτε και να μάθετε τα πιο προηγμένα στοιχεία του Synfig αλλά και μαθήματα σε βίντεο εδώ όπως για παράδειγμα αυτή η εισαγωγή στο Synfig:
Ωστόσο, δεν θα χρειαστείτε πολύ προσπάθεια για να καταλάβετε πως λειτουργούν τα εργαλεία του. Το Synfig είναι μια εκπληκτική προσπάθεια που αποτελεί δώρο για την κοινότητα. Συμβουλή: αν αρχίζετε να δουλεύετε με το Synfig, φροντίστε να αποθηκεύετε συχνά τη δουλειά σας καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η εφαρμογή δεν είναι ιδιαίτερα σταθερή. Κατά τ’ άλλα συμπεριφέρεται αρκετά καλά.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το Synfig έχει φτιαχτεί με γνώμονα τους καλλιτέχνες και όχι τους guru. Έτσι οι περισσότεροι χρήστες θα το βρουν εύκολο και ικανοποιητικό στη χρήση. Εν ολίγοις, είναι μια πολύ αξιόλογη δουλειά…
Πηγή άρθρου:https://www.linuxinsider.gr/