Δημιουργοί: Άρης Συνοδινός, Γιάννης Παππάς
GitHub: https://github.com/ellak-monades-aristeias/OpenDeskLab
Τα γραφεία εργαστηρίων σχολικών μονάδων φυσικών επιστημών είναι μια ειδική κατηγορία πάγκων εργασίας που έχουν στόχο την εξυπηρέτηση της διεξαγωγής των εργαστηρίων φυσικής, χημείας, βιολογιάς, γεωλογίας και γεωγραφίας. Οι ανάγκες των εργαστηριών αυτών διαφέρουν σημαντικά, αλλά έχουν κοινό γνώμονα ότι στοχεύουν να προστατεύουν τους ανήλικους μαθητές από ατυχήματα που μπορεί να συμβούν κατά την διεξαγωγή των πειραμάτων. Ταυτόχρονα, παρέχουν ευκολίες για την πραγματοποίηση των εργαστηρίων, όπως η ασφαλής παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (εναλλασσόμενου και συνεχούς), η παροχή και αποχέτευση ρευστών (αέριων και υγρών) καθώς και η εύκολη πρόσβαση σε συστήματα ασφαλείας (πυρόσβεση/ηλεκτρικές ασφάλειες).
Το OpenDeskLab διαθέτει
Αρθρωτή δομή, ώστε να διατηρείται το κόστος κατασκευής το χαμηλότερο δυνατό για τις ανάγκες που χρειάζονται
Παραμετροποιήσιμες διαστάσεις, ώστε να εκμεταλεύεται βέλτιστα τον χώρο του εργαστηρίου
Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, για την εύκολη διεξαγωγή πειραμάτων που χρειάζονται ηλεκτρική ισχύ
Παροχή και αποχέτευση νερού, για την εύκολη πρόσβαση στον καλύτερο διαλύτη της φύσης
Παροχή και αποχέτευση αέρα, για την εύκολη πρόσβαση σε αέρα υπό πίεση
Αποθηκευτικούς χώρους, για την φύλαξη των επικίνδυνων υλικών
Εξαερισμό, για την αποχέτευση αέριων παράγωγων από την αίθουσα
Ασφάλεια, για την προστασία των μαθητών μέσω πυρόσβεσης, ηλεκτρικών ρελέ, και χημικά ανενεργών υλικών κατασκευής
Συγκεκριμένα, το OpenDeskLab δίνει την δυνατότητα στους κατασκευαστές του να το παραμετροποιήσουν πλήρως στις ανάγκες τους, είτε αυτές είναι ο χώρος διεξαγωγής πειραμάτων ενός σχολείου είτε ένας εργαστηριακός χώρος ενός hackerspace ή fablab. Η αρθρωτή δομή του επιτρέπει να δομηθεί είτε ως ηλεκτρολογικός πάγκος, είτε ως χημικός πάγκος, είτε ως πάγκος γενικών εργασιών. Σαν ηλεκτρολογικός πάγκος, διαθέτει παροχές συνεχούς και εναλλασσόμενου ρεύματος αλλά και εύκολες συνδέσεις μετρητικών (παλμογράφων/πολυμέτρων), με ηλεκτρολογικές ασφάλειες και ρελέ. Σαν χημικός πάγκος, διαθέτει παροχή αέρα και νερού, αποχέτευση, κάδο αποβλήτων και αποθηκευτικό χώρο για επικίνδυνα υλικά και υλικά που φθείρονται από την έκθεση σε φωτισμό. Τέλος, σαν πάγκος γενικής χρήσης παρέχει φωτισμό, παροχή ισχύος για εργαλεία, παροχή πεπιεσμένου αέρα, προστασία μέσω πυρόσβεσης και εξαερισμού για την σκόνη και τον καπνό (από κολλήσεις ή άλλες διεργασίες).
Κόστος
Όσον αφορά το κόστος, το OpenDeskLab μπορεί να παραμετροποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, μεταβάλλοντας σημαντικά το τελικό κόστος του ανά μονάδα. Το πιο ακριβό κομμάτι του είναι το Hazardous Materials Cabinet, που στοιχίζει περίπου 226 euro. Από την άλλη το Drawer Cabinet κοστίζει μόλις 56 euro, το Double Cabinet μόνο 57 euro και το Single Cabinet μόλις 40 euro. Τα επιπρόσθετα κομμάτια που είναι απαραίτητα για το OpenDeskLab κοστίζουν σαφώς λιγότερο, για παράδειγμα το Short Desk Back ξεκινάει περίπου στα 39 euro και μπορεί να φτάσει τα 82 euro για την έκδοση Tall, ενώ τα Side Panels κοστίζουν 22 ή 33 euro το ζευγάρι, για την short ή την tall έκδοση αντίστοιχα.
Τα πιο ακριβά απαραίτητα κομμάτια του OpenDeskLab είναι τα ηλεκτρικά και πνευματικά φις του Cable Routing, που ξεκινούν από τα 78 euro και μπορούν να φτάσουν τα 131 euros. Το κομμάτι Worktop από την άλλη πλευρά κοστίζει από 33 euro μέχρι περίπου 56 euro έκαστο (για διαφορετικές διαστάσεις).
Τα ανωτέρω κόστη είναι υπολογισμένα σύμφωνα με τις τιμές των πρώτων υλών, και ενδέχεται να διαφέρουν στην περίπτωση που η διαμόρφωση της κατασκευής (ή η ποσότητα των κατασκευαζόμενων γραφείων) αφήνει μεγάλο περίσσευμα πρώτης ύλης ανεκμετάλευτο (φύλλα μελαμίνης, πάγκος εργασίας, βίδες κλπ).